Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.


Ο «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΊΠΠΟΣ» ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ, Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ, ΟΙ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΚΑΙ Η «ΠΥΡΑΜΙΔΑ» ΤΟΥ NASDAQ  

Η πρωταπριλιά είναι η μέρα που σύμφωνα με το έθιμο οι άνθρωποι λένε αθώα ψέματα για να διασκεδάσουν. Στην ανθρώπινη ιστορία, τα ψέματα που έχουν ειπωθεί δεν ήταν πάντα αθώα, καθώς μερικά είχαν ολέθριες συνέπειες και στοίχισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

«ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ»
Το ψέμα είναι βασική τακτική παραπλάνησης που χρησιμοποιείται στον πόλεμο. Ένα από τα πιο ευφυή ψέματα είναι εκείνο που σκαρφίστηκε ο Οδυσσέας για να κερδίσουν οι Αχαιοί τον Τρωικό πόλεμο. Έφτιαξαν ένα ξύλινο άλογο, έγραψαν πάνω του «Έλληνες Αθηνά χαριστήριον» δηλαδή «Αφιερωμένο στην Αθηνά από τους Έλληνες» και το προσέφεραν ως ένδειξη ειρήνης στους Τρώες. Στο εσωτερικό του κρύφτηκαν μερικοί από τους καλύτερους στρατιώτες των Αχαιών. Για να είναι ακόμα πιο πειστικό το ψέμα τους, οι υπόλοιποι στρατιώτες έκαψαν το στρατόπεδο και επιβιβάστηκαν στα πλοία για να νομίζουν οι Τρώες ότι έφυγαν, ενώ στην πραγματικότητα κρύφτηκαν στην Τένεδο, έως ότου γίνει ο αιφνιδιασμός.
Μόλις οι Τρώες κοιμήθηκαν, οι στρατιώτες που ήταν κρυμμένοι στο ξύλινο άλογο, βγήκαν από την κρυψώνα τους και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Τροία.


 «ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ»
Όταν ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία δεν παρέλειπε να εκφράζει το μίσος του για τους Εβραίους. Στους λόγους του επαναλάμβανε το ψέμα ότι για όλα τα κακά του γερμανικού λαού έφταιγαν οι Εβραίοι. Το αποτέλεσμα ήταν οι Εβραίοι να εκδιωχθούν και να μεταναστεύσουν στην Αμερική. Όσοι παρέμειναν στη Γερμανία υποχρεώθηκαν να κυκλοφορούν με το άστρο του Δαβίδ.
Όταν το σχέδιο της ΤΕΛΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ των Ναζί άρχισε να υλοποιείται, εκατομμύρια Εβραίοι στάλθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης και πέθαναν με βάναυσο τρόπο.
Συνολικά υπολογίζεται πως 6 εκατομμύρια Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

«ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ»
Το 1938 ο Χίλτερ και οι ηγέτες της Αγγλίας, της Γαλλίας, και της Ιταλίας υπέγραψαν τη συμφωνία του Μονάχου. Ο Χίτλερ συμφώνησε να υπογράψει την ειρήνη και οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν, ερήμην της Τσεχοσλοβακίας, την προσάρτηση της Σουδητίας στην Γερμανία. Οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη βγήκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν για τη συμφωνία. Ο Χίτλερ είχε πει ψέματα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Δεν αρκούσε η προσφορά της Σουδητίας για να σταματήσει την επεκτατική του πολιτική. Έξι μήνες αργότερα κατέλαβε όλη την Τσεχοσλοβακία και τον Σεπτέμβριο του 1939 εισέβαλε στην Πολωνία, ξεκινώντας έναν πόλεμο δίχως προηγούμενο.

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
Στις 26 Απριλίου 1986 πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα της ιστορίας. Δύο εκρήξεις έγιναν στον αντιδραστήρα 4 του εργοστασίου Τσερνόμπιλ και τεράστια ποσότητα ραδιενέργειας μόλυνε το περιβάλλον. Οι Σοβιετικές αρχές δεν αποκάλυψαν το μέγεθος της επικινδυνότητας και ανέφεραν ότι κανείς δεν διέτρεχε κίνδυνο.Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών συνέχισαν κανονικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες και μολύνθηκαν από τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες άνθρωποι να πεθάνουν αμέσως και χιλιάδες να αρρωστήσουν από την έκθεση στα ραδιενεργά ισότοπα.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην περιοχή είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια λόγω της αποσιώπησης των στοιχείων από το τότε σοβιετικό καθεστώς. Οι επιπτώσεις πάντως ήταν βαρύτατες και επηρέασαν τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. 

Η «ΠΥΡΑΜΙΔΑ» ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΙ ΜΑΝΤΟΦ
Ο Μπέρνι Μάντοφ θεωρείται ο μεγαλύτερος ψεύτης της οικονομίας, που πραγματοποίησε την «απάτη του αιώνα». Το 1960 ίδρυσε με ένα κεφάλαιο 5.000 χιλιάδων δολαρίων τη χρηματιστηριακή Βernard Μadoff Ιnvestment Securities.
Η μεγάλη κομπίνα πραγματοποιήθηκε μερικά χρόνια αργότερα, όταν έγινε πρόεδρος του asdaq, του χρηματιστηρίου υψηλής τεχνολογίας. Μέσω του πυραμοειδές επενδυτικού σχήματος έκλεβε από τους πελάτες του τεράστια ποσά.
Η φήμη ότι ήταν καλός επενδυτής αρκούσε για να του εμπιστεύονται μεγαλοεπιχειρηματίες τα λεφτά τους. Ωστόσο, αντί να τα επενδύσει τα κρατούσε ο ίδιος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια των νέων πελατών για να ξεπληρώνει τους παλιούς.
Μάλιστα για να μην κινεί υποψίες υπέβαλε πλαστά στοιχεία στις χρηματιστηριακές αρχές. Η οικονομική κρίση αποκάλυψε την απάτη του Μάντοφ το 2008, στοιχίζοντας στην αγορά και στους πελάτες του εκατομμύρια δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου