Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ:

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ASHMOLEAN ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ
ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Παραπάνω από 550 εκθέματα υψηλής τέχνης, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό και που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές των τελευταίων 20 χρόνων στις Αιγές της Μακεδονίας -πρωτεύουσα του βασιλείου του Φιλίππου του Β΄ και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκτίθενται μέχρι τις 29 Αυγούστου στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.
Η έκθεση, αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την Αρχαία Ελλάδα και καλύπτει 700 χρόνια ιστορίας της μακεδονικής ηγεμονίας. Τα ευρήματα, αποτελούν πηγή γνώσης και δίνουν τη δυνατότητα εμβάθυνσης στην εξεζητημένη δυναστεία των Μακεδόνων. Ιστορική απαρχή της έκθεσης είναι η εποχή των Ηρακλειδών, απογόνων του μυθικού Ηρακλή και της συζύγου του Δηιάνειρας και τέλος της, το χτίσιμο της αυτοκρατορίας και η επικυριαρχία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Χωρισμένη σε τρεις θεματικές ενότητες, με εκθέματα που συμπεριλαμβάνουν από περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, ασημικά και αγγεία μέχρι γλυπτά, αγάλματα, μωσαϊκά και «σπαράγματα» από το ίδιο το παλάτι, η έκθεση προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση των αυτοκρατορικών δομών της εποχής. Η πρώτη θεματική ενότητα, επικεντρώνεται στο πρόσωπο του βασιλιά και στους ακολούθούς του στον πόλεμο και στο κυνήγι. Συνεχίζει με το ρόλο του βασιλιά ως αρχιερέα και καταλήγει με τη βασιλική κηδεία. Η δεύτερη θεματική ενότητα, πλούσια σε κοσμήματα και ιερά αντικείμενα μοναδικού κάλλους, πραγματεύεται την κοινωνική θέση της γυναίκας στη μακεδονική βασιλική αυλή, η οποία είναι πολύ αναβαθμισμένη συναρτήσει αυτής που κατείχε η γυναίκα στην αθηναϊκή δημοκρατία κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλή. Η έκθεση κλείνει με τα ασημικά και κεραμικά της εποχής, καθώς και με την παρουσίαση της ζωής στο παλάτι.
Ο πλούτος της γνώσης και η υψηλή αισθητική των εκθεμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου θα συγκινήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.


http://www.facebook.com/home.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου