Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ
της Κατερίνας Μ. Μάτσου

Γιώργος Πολυράκης. Έγκλημα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού (αστυνομικό μυθιστόρημα).
εκδόσεις: Ψυχογιός, Αθήνα : 2011, σελ. 392.

Ο Γιώργος Πολυράκης είναι γιατρός, γενικός χειρουργός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετεκπαιδευθείς στο Λονδίνο στη χειρουργική των αγγείων. Η επαγγελματική του δραστηριότητα περιλαμβάνει ποικίλους τίτλους σχετικούς με την ιατρική του ειδικότητά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και δεκάδες επιστημονικές εργασίες, σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά και ποικίλες ανακοινώσεις σε ιατρικά συνέδρια. Τα τελευταία 15 χρόνια το βιογραφικό του κοσμούν συν τοις άλλοις και 12 βιβλία, 11 μυθιστορήματα και 1 συλλογή διηγημάτων, που αναστάτωσαν ευχάριστα την ελληνική εκδοτική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων και ξεπέρασαν συνολικά τα 450.000 αντίτυπα.
Η ποικιλία αυτή των εκδόσεων των βιβλίων του Γ.Π. -κάποιες σε χρόνο ρεκόρ, μόλις ένα μήνα μετά την πρώτη έκδοση- τον κατατάσσει δίκαια ανάμεσα στους πιο πολύ διαβασμένους Έλληνες συγγραφείς, λατρεμένος ειδικά από το γυναικείο αναγνωστικό κοινό. (Σε μια παλιότερη συνέντευξη μας μου είχε πει: «Από τους φίλους μου είναι ζήτημα να έχει διαβάσει ένας ή δύο τα βιβλία μου. Τα ‘χουν διαβάσει όμως όλες οι γυναίκες των φίλων μου»)! Είναι όμως καταρχήν και πάνω απ’ όλα γιατρός, δύσκολο κι ίσως κι οδυνηρό επάγγελμα για ανθρώπους με ευαισθησίες, που βιώνει καθημερινά τον ανθρώπινο πόνο, τη δυστυχία, την αγωνία και το θάνατο. Άνθρωπος ευαίσθητος και ιδιαίτερα ευγενής βρήκε στη γραφή μία διέξοδο για τα συναισθήματά του. Με μαεστρία, διαπιστώνεις εύκολα, από τις πρώτες κιόλας σελίδες.
Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γ.Π. με τίτλο ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με μυστήριο, αγωνία και απρόσμενη πλοκή, εξέλιξη και κατάληξη. Στη Θεσσαλονίκη του σήμερα, μια νύχτα κοντά στο ξημέρωμα, που η Παλαιών Πατρών Γερμανού είναι βυθισμένη στο σκοτάδι, από μία ξαφνική βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης, ο στρατιωτικός γιατρός Άγγελος Μάνεσης βλέπει στο απέναντι πεζοδρόμιο την ακίνητη σιλουέτα ενός άντρα. Είναι σχεδόν σίγουρος πως ο άγνωστος παρακολουθεί το διαμέρισμά του. Λίγο αργότερα συναντά μπροστά στο ασανσέρ της πολυκατοικίας του μια νέα γυναίκα, που του θυμίζει έντονα την πρωταγωνίστρια της ταινίας ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ του Χίτσκοκ, την Αμερικανίδα καλλονή Κιμ Νόβακ. Όταν ξημερώνει, ένας επιχειρηματίας, ο 60χρονος Επαμεινώνδας Καλλιγέρης, που μένει στον ίδιο όροφο με το νεαρό γιατρό, βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο κρεβάτι του. Από εκείνη τη στιγμή και η δική του ζωή μπαίνει σε θανάσιμο κίνδυνο.
Στην ιστορία μπλέκεται εύκολα και μάλλον αναμενόμενα και ο αστυνόμος Ανδρέου, που ερευνά την υπόθεση και προσπαθεί να αποκαλύψει το δολοφόνο και ο δημοσιογράφος Γεωργίου, που προσπαθεί να βοηθήσει την αστυνομία, δημοσιεύοντας στην εφημερίδα που διευθύνει, την Πρωινή της Θεσσαλονίκης, «σκηνοθετημένα» ρεπορτάζ, για να παγιδεύσουν τον ένοχο. Και η τελική λύση έρχεται την από αρχής οριζόμενη στιγμή σα λύτρωση, αποκαλύπτοντας το δράστη των φρικτών δολοφονιών και παράλληλα το αποκρουστικό πρόσωπο της σύγχρονης δουλεμπορίας και παιδεραστίας.
Και σ’ αυτό το βιβλίο του Γ.Π., όπως και σε όλα τα προηγούμενα, η δράση για τον αναγνώστη σταματά μόνο στις λευκές σελίδες λίγο πριν τους τίτλους τέλους. Εδώ δικαιωματικά, πάντα στα αστυνομικά μυθιστορήματα με μυστήριο και αγωνία, η κάθαρση έρχεται λίγο πριν το τέλος. Κάποιες φορές σχεδόν αναπάντεχα. Και σε όλα τα βιβλία του Γ.Π. -και σ’ αυτό πολύ περισσότερο- ακόμη και ο πιο υποψιασμένος αναγνώστης είναι αδύνατο να προβλέψει ή έστω να διαισθανθεί τη συνέχεια και τη λύση του γρίφου. Κι αυτό και μόνο κάνει την ανάγνωση απολαυστική.
Ο Γ.Π. δε ζει στο δικό του ονειρικό κόσμο, όπως πολλοί συγγραφείς συνηθίζουν, αλλά στην πραγματικότητα, στο σήμερα και στο τώρα κι έτσι ξέρει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής, όπως γνωρίζει και τον τρόπο να τα παρουσιάσει μέσα στα βιβλία του, κάνοντας τους ήρωές του πρωταγωνιστές τους. Προβλήματα δύσκολα, που κάποια μοιάζουν εφιάλτες. Οι ήρωές του αναλαμβάνουν το δύσκολο ρόλο να τα ρίξουν στην πυρά, το πετυχαίνουν και κάπως έτσι έρχεται η κάθαρση. Στις 392 σελίδες του τελευταίου βιβλίου του ο Γ.Π. φιλοξενεί μία φανταστική, μα ταυτόχρονα και τραγικά αληθινή ιστορία, μα το φινάλε των ιστοριών του πάντα ανανεώνει την ελπίδα. Οι κακοί τιμωρούνται και η αλήθεια θριαμβεύει. Όχι γιατί απλά είναι προϊόντα μυθοπλασίας. Γιατί κι ο δημιουργός τους πιστεύει στη δύναμη της αλήθειας. Στην ελπίδα, στο φωτεινό και καλύτερο αύριο και για το θρίαμβο τους καθημερινά μοχθεί.
Ο Γ.Π. αφιερώνει το νέο του βιβλίο στους συμμαθητές του στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή «σ’ εκείνα τα παιδιά που μαζί ονειρευτήκαμε», όπως χαρακτηριστικά γράφει στην αφιέρωση της πρώτης σελίδας. Άλλωστε, η περιγραφή των σπουδών του ήρωα στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή είναι σαφώς επηρεασμένη και περιγράφει ως ένα βαθμό τις δικές του σπουδές και τις δικές του προσωπικές εμπειρίες στο γνώριμο γι’ αυτόν χώρο του στρατιωτικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και σε όλα τα υπόλοιπα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, όπου έχει υπηρετήσει.
Ο Γιώργος Πολυράκης είναι χωρίς καμία αμφιβολία περί του αντιθέτου ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους και πιο αγαπημένους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Και το ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ, το τελευταίο συγγραφικό του πόνημα, ένα βιβλίο που διαβάζεται χωρίς διακοπή από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, δικαιώνει απόλυτα τον τίτλο του.

Κοζάνη, Ιούλιος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου