Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Η ΖΩΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΩΡΑΙΑ!

Το βιβλίο της Ελευθερίας Γ. Κούρτη
της Κατερίνας Μ. Μάτσου

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι η πιο κοινή νευρολογική ασθένεια αγνώστου αιτιολογίας Η διάγνωση της δεν είναι απλή και η θεραπευτική αντιμετώπισή της δεν είναι ακόμη ριζική. Σήμερα περίπου 10.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ενώ γύρω στα 2.000.000 υπολογίζονται οι πάσχοντες σε όλο τον κόσμο.

Η προσωπική της πολύχρονη περιπέτεια με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας έδωσε το ερέθισμα στην κα Ελευθερία Γ. Κούρτη, ψυχολόγο, απόφοιτη του Α.Π.Θ. και επιστημονική συνεργάτιδα της Α΄ Νευρολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, για τη συγγραφή του βιβλίου: ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Η ΖΩΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΩΡΑΙΑ!, που κυκλοφόρησε το 2005 στη Λάρισα από τις εκδόσεις ΕΛΛΑ. Ένα βιβλίο αφιερωμένο «σ’ εκείνους που με στήριξαν και σε όσους θα βοηθήσουν», όπως χαρακτηριστικά γράφει η κα Κούρτη στην αφιέρωση της πρώτης σελίδας. Μία μελέτη που ερευνά σε βάθος και με τρόπο που μόνο ένα άτομο το οποίο έχει βιώσει το ίδιο την ασθένεια μπορεί να κάνει, τις επιπτώσεις της σκλήρυνσης σε όλους τους τομείς της ζωής του ασθενούς, προτείνοντας ταυτόχρονα τρόπους αντιμετώπισης για τα συναισθήματα αδιεξόδου και κατάθλιψης, που συχνά βασανίζουν τους πάσχοντες.
Η συγγραφέας, με αφετηρία την προσωπική της εμπειρία, θέτει σαν τελικό στόχο για τον ασθενή μια δημιουργική προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες της νέας του ζωής, μια προσαρμογή που απαιτεί μεγάλα αποθέματα υπομονής και επιμονής στις διάφορες φάσεις της νόσου. Η θεματολογία που αναπτύσσεται αναφέρεται κυρίως στις ψυχολογικές επιπτώσεις της ΣΚΠ, είτε αυτές είναι πρωτογενής φύσεως δηλαδή εξαιτίας της μορφής της νόσου, είτε αναφέρονται στις ψυχολογικές διακυμάνσεις λόγω των αδυναμιών του ασθενούς, είτε στις ψυχολογικές μεταπτώσεις του εξαιτίας της ανεπαρκούς αλληλεπίδρασης με τους συνανθρώπους (οικογένεια, φιλικό περιβάλλον, κοινωνία). Επίσης εξετάζει τις στάσεις που πρέπει να υιοθετήσει ο ασθενής, ώστε να καλλιεργηθεί μια ώριμη και δημιουργική προσωπικότητα. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η καλή σχέση με το γιατρό, καθώς και η δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας, ενώ προτείνονται και οι στάσεις που πρέπει να ακολουθηθούν από τα άτομα που αποτελούν τον κύκλο του ασθενούς, ώστε να μην υποτιμηθεί ούτε ως άτομο, ούτε ως πάσχων.
Η Ελευθερία Γ. Κούρτη έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο της και θέματα πρακτικής φύσεως, όπως η φυσικοθεραπεία, η υδροθεραπεία, η ιπποθεραπεία και μικρά μυστικά «για να κάνετε τη ζωή με ΣΚΠ πιο εύκολη», από το ντύσιμο ως την προετοιμασία ενός ταξιδιού. Στο τέλος παρατίθεται κατάλογος με τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας στα κατά τόπους γραφεία της.
Το βιβλίο της κας Ελευθερίας Γ. Κούρτη ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Η ΖΩΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΩΡΑΙΑ! είναι ένας πολύτιμος οδηγός ενημέρωσης για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, γραμμένο με πολλή αγάπη από μία συγγραφέα που έχει το πλεονέκτημα να είναι ταυτόχρονα ψυχολόγος και ασθενής. Και ταυτόχρονα μία ευχή: να φροντίσουμε όλοι για την ανάπτυξη αισιόδοξων στάσεων και την ελπίδα ότι η ζωή ή η συμβίωση με τη ΣΚΠ και τους ασθενείς της μπορεί να είναι όμορφη για όλους, αφού εντέλει η ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα όλων. (Για επικοινωνία με τη συγγραφέα: Ελευθερία Κούρτη, τηλέφωνα: 2410553982, 6947941601).

1 σχόλιο:

  1. -Δημοσιεύτηκε στο ΘΑΡΡΟΣ, 18/7/2011, αρ.φ. 13766, σελ. 4 και σε πολλές τοπικές ιστοσελίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή