Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΗΛΙΑΔΕΛΗ

Κατερίνας Μ. Μάτσου. Στην πόλη χωρίς ιστορία, μυθιστόρημα, εκδ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, 2010, σελίδες 171.

Είναι το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο της γνωστής Κοζανίτισσας δημοσιογράφου Κατερίνας Μ. Μάτσου, συνεργάτιδας πολλών τοπικών εφημερίδων και περιοδικών (κάποτε και της τηλεόρασης), όπως και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Το διήγημα αυτό, βασισμένο σε μια παλιά της ιδέα για ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο όνειρο και στο αδύνατο, ξετυλίγει μια ιστορία, πέρα από τις απλές και συνηθισμένες, με απρόσμενη εξέλιξη όσο και απροσδόκητο φινάλε, όπως «πολλές ηρωίδες και ήρωες αφήνουν πίσω τους το τώρα για να ακολουθήσουν τους αγαπημένους τους στο δικό τους παρόν… Γιατί ο έρωτας έχει ένα δικό του τρόπο να σε πείθει πως όλα τα αδύνατα είναι απλά δυνατά…».
Η Λήδα, μια νεαρή δασκάλα σε μια πόλη της Βόρειας Μακεδονίας, στην περιπλάνηση της να βρει το χαμένο κλειδί του μπαούλου της γιαγιάς, που κρατάει φυλακισμένη την ιστορία αυτής της πόλης, μια ιστορία που ποτέ δεν της τη δίδαξαν, γοητεύεται από την παρουσία ενός άνδρα, του Ανδρέα, με τον οποίο όμως τη χωρίζει ένα μεγάλο χάσμα ηλικίας. Και επειδή ο έρωτας, όπως και η αληθινή φιλία, δεν έχουν ηλικία, κάνει μια ευχή, να τον συναντήσει ξανά σε μια άλλη εποχή, σε έναν άλλο χρόνο, σε έναν άλλο κόσμο, τότε που νέος εκείνος θα μπορούσε μαζί της να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα. Η ευχή εκπληρώνεται, η απρόσμενη συνάντηση πραγματοποιείται, όμως τα όνειρα δεν κρατούν για πάντα.
Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ύφος ρομαντικό και απολαυστικό, με εναλλαγές απρόσμενων καταστάσεων, στο ιδιαίτερο κλίμα μιας πόλης που διαφαίνεται ότι δεν είναι άλλη απ’ τη γενέθλια πόλη της. Μια πόλη πάντα εντός εισαγωγικών «χωρίς ιστορία», γιατί αυτό είναι που θέλει να αναδείξει η συγγραφέας μέσα από το βιβλίο της. Το γνωστό απωθημένο και τον καημό όλων μας, που ποτέ δεν μας δίδαξαν την καθόλου ασήμαντη ιστορία της μικρής μας πέτρινης πόλης. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλες της μικρές πόλεις της ελληνικής επικράτειας.
Το διήγημα πήρε το 3ο βραβείο στον 27ο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκύρηξε η πανελλήνια ένωση λογοτεχνών το 2008. Η Κατερίνα ανήκει πλέον στην όχι μικρή και με μακριά ιστορία ομάδα των λογοτεχνών της ιδιαίτερης πατρίδας της. Ευχόμαστε καλή δύναμη για τη συνέχεια.


- Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ, Ιούνιος 2011, αρ.τ. 66, σελ. 122-123.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου