Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΠΕΣ MΟΥ ΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ

ΠΕΣ MΟΥ ΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ, ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΣΟΥ

Τα μωρά που γεννιούνται άνοιξη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι όσα γεννιούνται φθινόπωρο να εκδηλώσουν διάφορα σοβαρά νοσήματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, ενώ διαφορές παρατηρούνται και στο προσδόκιμο επιβίωσης.
Ασθένειες όπως το άσθμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η νόσος του Αλτσχάιμερ, σχετίζονται με την έκθεση της μητέρας στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως υποστηρίζει ο δρ Ράσελ Φόστερ, επικεφαλής του Τμήματος Κιρκαδικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματά του στο Φεστιβάλ Επιστήμης Cheltenham, που διοργάνωσε η εφημερίδα TIMES του Λονδίνου, ο δρ Φόστερ είπε πως «η εποχή του χρόνου κατά την οποία γεννιόμαστε, φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική και σωματική μας υγεία».
«Ακούγεται εξωφρενικό ότι ο μήνας κατά τον οποίο κάποιος γεννιέται ή συλλαμβάνεται μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του στο μέλλον», πρόσθεσε. «Όμως το πόσο θα ζήσει κάποιος και το πόσο πιθανό είναι να εμφανίσει μια γκάμα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ψυχικών νοσημάτων, όπως η σχιζοφρένεια, είναι πράγματα που φαίνεται να συνδέονται με το μήνα γέννησης».
Πιο συγκεκριμένα, ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η έκθεση ενός εμβρύου στη βιταμίνη D της μητέρας του επηρεάζει την επιρρέπεια του στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών.
Η βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό, όταν εκτίθεται το δέρμα μας στην ηλιακή ακτινοβολία.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει κατανοηθεί επαρκώς το πώς συμβαίνει αυτό, οι έρευνες του δρος Φόστερ και άλλων ειδικών απέδειξαν ότι η βιταμίνη D μπορεί και επηρεάζει καθοριστικά την έκφραση χιλιάδων γονιδίων κατά την ανάπτυξη του ανθρώπου.
Επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν αυτό το ρόλο της βιταμίνης D. Στο βόρειο ημισφαίριο, λ.χ., ο κίνδυνος για την εκδήλωση των περισσότερων διαταραχών κορυφώνεται τους ανοιξιάτικους μήνες (από Μάρτιο έως Μάιο), ενώ είναι χαμηλότερος σε όσους γεννιούνται Νοέμβριο.
Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για το νότιο ημισφαίριο, κατά τον δρα Φόστερ, όπου οι αντίστοιχες τάσεις έχουν απόκλιση έξι μηνών.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Η εποχή του χρόνου που θα γεννηθεί ο άνθρωπος φαίνεται να συσχετίζεται επίσης και με το προσδόκιμο της ζωής του.
Μια μελέτη στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία για περισσότερους από 2 εκατομμύρια Δανούς και Αυστριακούς οι οποίοι πέθαναν την περίοδο 1970-2000, αποκάλυψε ότι η ηλικία θανάτου όσων είχαν γεννηθεί μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου ήταν χαμηλότερη κατά 101 ημέρες απ’ ότι η ηλικία θανάτου όσων είχαν γεννηθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Επιπλέον, αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έζησαν 115 ημέρες περισσότερο από το μέσο όρο.
Παρόμοιες μελέτες στις Η.Π.Α. έδειξαν πως όσοι γεννιούνται φθινόπωρο ζουν περίπου 160 μέρες περισσότερες απ’ ότι όσοι γεννιούνται άνοιξη.


http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=12391&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου