Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΥΠΟ ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΥΟ ΝΕΑ ΧΑΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ


Θετική γνωμοδότηση έλαβαν από αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύο νέα σκευάσματα, σε μορφή δισκίου, για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνση. Πρόκειται για τις δραστικές ουσίες τεριφλουνομίδη και φουμαρικό διμεθύλιο.
Η απόφαση της επιτροπής ειδικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) δίνει το πράσινο φως για την τελική έγκριση κυκλοφορίας των σκευασμάτων Tecfidera (φουμαρικό διμεθύλιο), της Biogen, και Aubagio (τεριφλουνομίδη), της Sanofi. Οι συστάσεις για εμπορική κυκλοφορία της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΑ, συνήθως υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός δύο μηνών.
Και τα δύο νέα φάρμακα για θεραπεία από του στόματος στοχεύουν στην αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας/διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης. Μάλιστα, το Aubagio έχει ήδη εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η αίτηση έγκρισης κυκλοφορίας του Tecfidera βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.
Η γνωμοδοτική επιτροπή του ΕΜΑ έδωσε επίσης το «πράσινο φως» για το τετραδύναμο χάπι Stribild, της Gilead Sciences’s, για την θεραπεία του HIV/AIDS, ενώ συνέστησε τη διεύρυνση της χρήσης του θρομβολυτικού σκευάσματος Xarelto (Bayer και Johnson & Johnson) για τη θεραπεία των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.
Ο καταιγισμός θετικών συστάσεων για νέα φάρμακα, καθένα εκ των οποίων πιστεύεται ότι θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων, θεωρείται φυσική συνέπεια της αύξησης της ερευνητικής παραγωγικότητας στην φαρμακευτική βιομηχανία.
Το Tecfidera (φουμαρικό διμεθύλιο) προβλέπεται ότι θα είναι το φάρμακο του 2013, αφού θα ανταγωνιστεί στην από του στόματος θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης το υπάρχον Gilenya (φινγκολιμόδη) της Novartis καθώς και το Aubagio (τεριφλουνομίδη).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η από του στόματος θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης επιφέρει καθοριστικές αλλαγές στην αγορά φαρμάκων, προσφέροντας μια αποτελεσματική εναλλακτική της ενέσιμης θεραπείας στους ασθενείς, γλιτώνοντάς τους από πόνο αλλά και παρενέργειες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου