Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ



Σύμφωνα με μια ερώτηση που συχνά κυκλοφορεί στα τηλεπαιχνίδια γνώσεων, αλλά και στο γνωστό επιτραπέζιο Trivial Pursuit, το Σινικό Τείχος είναι το μόνο ανθρώπινο κτίσμα που είναι ορατό από την επιφάνεια της Σελήνης. Δεν είναι γνωστό πότε και από ποιόν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά αυτός ο ισχυρισμός, όμως έχει ουσιαστικά παγιωθεί και νομιμοποιηθεί μέσω της επανάληψης. Παρόλα αυτά δεν παύει, να μην είναι αληθινός.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις αρκετών αστροναυτών, αλλά και από τις φωτογραφίες της Γης από την επιφάνεια της Σελήνης, κανένα ανθρώπινο κτίσμα δεν είναι ορατό από εκεί. Το μόνο που βλέπει κανείς από την επιφάνεια της Σελήνης είναι μια όμορφη χρωματιστή και φωτεινή σφαίρα, στην οποία κυριαρχούν το γαλάζιο των ωκεανών, το κίτρινο των ερήμων, το λευκό των νεφώσεων και πιο αραιά κάποια πράσινα κομμάτια γης.
Στην πραγματικότητα το Σινικό Τείχος είναι ορατό, όπως και αρκετά άλλα ανθρώπινα κτίσματα, από χαμηλή και μέση τροχιά, όμως από τη στιγμή που ένα διαστημικό όχημα θα φύγει από την τροχιά του γύρω από τη Γη και σε ύψος μερικών χιλιάδων μέτρων, όλα τα ανθρώπινα κτίσματα δεν είναι πλέον ορατά.
Μια διαδεδομένη άποψη είναι ότι η ιστορία ξεκίνησε όταν στα πρώτα στάδια του Αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, κάποιος υπεύθυνος της NASA το ανέφερε μεταξύ αστείου και σοβαρού. Μια άλλη λιγότερο διαδεδομένη άποψη είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι η ιστορία ξεκίνησε από το Nixon ή τον Kissinger, κατά τη διάρκεια των επαφών τους με την κινεζική ηγεσία στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 και σε μια ανάλαφρη στιγμή ευφορίας και προσπάθειας φιλοφρόνησης του κινεζικού λαού και των επιτευγμάτων του.


Πηγή: e-telescope.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου