Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ

της Κατερίνας Μ. Μάτσου

ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ
Εξαμηνιαίο περιοδικό
Μάιος 1982, Θεσσαλονίκη
Ιδρυτής & εκδότης: Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Νικόλαος»
Διευθυντής σύνταξης: Στράτος Ηλιαδέλης

Τα ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ δημιουργήθηκαν από το Σύλλογο Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Νικόλαος» το 1982. Στη μακεδονική πρωτεύουσα έδρευε πάντα μία πολυπληθής και ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα Κοζανιτών, τα μέλη της οποίας, έχοντας μετοικήσει εκεί από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την πόλη της Κοζάνης, φροντίζουν μέσω του Συλλόγου να διατηρούν την επαφή τους με αυτή, καθώς και τη γνωριμία μεταξύ τους και φυσικά τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα της πατρίδας τους.
Τα ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ πρωτοκυκλοφόρησαν σε μία εποχή, που στην Κοζάνη και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν κυκλοφορούσε κανένα περιοδικό έντυπο με θεματολογία πέρα από την απλή, καθημερινή ειδησεογραφία. Το κενό αυτό ευελπιστεί να καλύψει ο Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία των ΕΛΙΜΕΙΑΚΩΝ. Σκοπός τους, όπως στον πρόλογο του πρώτου τεύχους ανακοινώνουν, είναι η δημιουργία ενός εντύπου που θα μπορεί να φιλοξενεί στις σελίδες του, όχι μόνο τα εφήμερα γεγονότα της επικαιρότητας, αλλά και εργασίες και μελέτες με θέματα παρμένα από την παράδοση, τη λαογραφία και την ιστορία, καθώς και προβληματισμούς και σκέψεις της σύγχρονης ζωής. Ταυτόχρονα, όπως και ο τίτλος υποδηλώνει, η κάλυψη του ευρύτερου ελιμειακού χώρου, προβάλλοντας παράλληλα την πολιτιστική κίνηση και τις αξίες της περιοχής, καθώς και άγνωστες και παραγκωνισμένες πτυχές της ζωής και της ιστορίας της.
Το περιοδικό ξεκίνησε την έκδοση του το Μάιο του 1982 ως τριμηνιαίο, αλλά σύντομα και μετά από μία παύση δύο χρόνων μεταβλήθηκε σε εξαμηνιαίο και με την περιοδικότητα αυτή συνεχίζει να εκδίδεται. Οι λόγοι της απουσίας του από το Δεκέμβριο του 1985 μέχρι και το Δεκέμβριο του 1987 οφείλονται, όπως στον πρόλογο του τετραπλού τεύχους 16/19 διευκρινίζεται, αφενός στις υπέρογκες εκδοτικές δαπάνες και αφετέρου στις μικρές συνδρομές, που ανάγκασαν και πολλά άλλα καταξιωμένα, όπως υπενθυμίζουν, περιοδικά να σταματήσουν την κυκλοφορία τους. Προσπαθώντας να αναπληρώσουν το κενό των δύο χρόνων της απουσίας τους κυκλοφορούν το Δεκέμβριο του 1987 το τεύχος με αρίθμηση 16/19, όσα και τα τεύχη που θα κυκλοφορούσαν αυτά τα δύο χρόνια με εξαμηνιαία περιοδικότητα. Στη διάρκεια της δίχρονης απουσίας του περιοδικού το 1986 ο Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης κυκλοφορεί, υπό την επιμέλεια των ΕΛΙΜΕΙΑΚΩΝ, μία μουσική ανθολογία του Κοζανίτη συνθέτη Γιάννη Δόδουρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον πρόωρο θάνατο του.
Η ύλη των ΕΛΙΜΕΙΑΚΩΝ περιλαμβάνει κείμενα λογοτεχνικά, λαογραφικά, ιστορικά κ.ο.κ., καθώς και μελέτες και εργασίες με θέματα παρμένα από τη σύγχρονη ζωή και την παράδοση και την ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμα σε κάθε τεύχος υπάρχουν αναλυτικές παρουσιάσεις νέων βιβλίων, κυρίως από το χώρο των τοπικών δυτικομακεδονικών εκδόσεων και συγγραφέων και παρουσίαση με αναλυτικά ρεπορτάζ της κίνησης και των εκδηλώσεων του Συλλόγου. Το περιοδικό είχε συνεργάτες επιφανείς δυτικομακεδόνες, όπως ο Κοζανίτης πρώην υπουργός και συγγραφέας Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο καθηγητής Βασίλης Φόρης, ο καθηγητής και λογοτέχνης Π.Β. Πάσχος κ.α., με σημαντικά κατά τεύχη αφιερώματα, όπως το αφιέρωμα στη μνήμη του Παύλου Παπασιώπη (Νοέμ. 1983, αρ.τ. 3), το Νικόλαο Π. Δελιαλή (Σεπτ. 1984, αρ.τ. 6/7) και το Γιάννη Δόδουρα (Δεκ. 1985, αρ.τ. 14/15) ή στη συμπλήρωση των 75 χρόνων από την απελευθέρωση της Κοζάνης (Ιούν. 1988, αρ.τ. 20) κ.α. Πέρα από τα άτομα της Συντακτικής Επιτροπής δεν υπάρχουν άλλοι -ή υπάρχουν ελάχιστοι- μόνιμοι συνεργάτες. Στα ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας, ο οποίος έχει κάποιο αξιόλογο κείμενο, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στη θεματολογία του περιοδικού. Τη Συντακτική Επιτροπή αποτελούν άτομα μέλη του Συλλόγου, είτε ανήκουν στο Δ.Σ., είτε όχι, με Διευθυντή Σύνταξης το γιατρό δρ. Στράτο Ηλιαδέλη. Τα τεύχη κάθε έτους έχουν συνεχή αρίθμηση σελίδων, σα να πρόκειται για έναν ενιαίο τόμο, ενώ το σύνολο των σελίδων κάθε τεύχους καθορίζεται από την ποσότητα της ύλης.

Κοζάνη, Ιούνιος 2010


ΠΗΓΕΣ:
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Μανώλη Κανδυλάκη. Οι εφημερίδες του νομού Κοζάνης. Ο ΤΥΠΟΣ, Ιούλιος 2000, αρ. τ. 122, σελ. 13 - 30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου