Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΘΑΡΡΟΣ

της Κατερίνας Μ. Μάτσου

Θάρρος
Η εφημερίδα της Δυτικής Μακεδονίας
14.3.1960
Ιδρυτής, εκδότης & διευθυντής: Χρίστος Παπαστεριάδης

Το Μάρτιο του 1960 (14/3) ο Χρίστος Παπαστεριάδης από τα Τρίκαλα ξεκινάει στην Κοζάνη την έκδοση του ΘΑΡΡΟΥΣ, της δεύτερης μακροβιότερης μεταπολεμικής εφημερίδας της πόλης, μετά τη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του Ιωάννου Ζηκόπουλου, που κυκλοφορούσε ήδη σε εβδομαδιαία βάση από το 1950. Αν και η νέα εφημερίδα ξεκινάει την πορεία της ως εβδομαδιαία, σύντομα, ένα μόλις χρόνο μετά το πρώτο φύλλο, μετατρέπεται σε ημερήσια, με νέα αρίθμηση φύλλων και καθημερινή, εκτός Δευτέρας, κυκλοφορία, καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα και μία θέση ανάμεσα στις πρώτες ημερήσιες μεταπολεμικές εφημερίδες στο νομό Κοζάνης και στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.
Με ένα σύντομο μονόστηλο στην πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου του εβδομαδιαίου αρχικά ΘΑΡΡΟΥΣ ο εκδότης και δημιουργός του Χρίστος Παπαστεριάδης αποδίδει την έκδοση της νέας εφημερίδας σε μία απαίτηση των καιρών. «Ήτο απαίτησις της προόδου, απαίτησις του πολιτισμού, απαίτησις της δημιουργίας», αναφέρει και υπόσχεται πως η εφημερίδα του, τηρώντας πάντα τους κανόνες της ευθύτητας, της αντικειμενικότητας και της αλήθειας θα βαδίσει σταθερά στο δύσκολο δρόμο που ανοίγεται μπροστά της, με σύνθημα της πάντα το καλό του λαού της Δυτικής Μακεδονίας.
Η διάταξη και η μορφή της ύλης και των περιεχομένων της ακολουθεί -κατά την εβδομαδιαία εποχή της κυκλοφορίας της- τη μορφή και τη φόρμα όλων των τοπικών εφημερίδων της εποχής. Τις σελίδες της καλύπτουν θέματα ποικίλης επικαιρότητας, τοπικού και πανελληνίου ενδιαφέροντος, απ’ όπου προερχόταν κατά κανόνα το κύριο άρθρο της πρώτης σελίδας, με αρκετές φωτογραφίες και φυσικά οι απαραίτητες διαφημίσεις και αγγελίες. Κάποιες φορές δημοσιεύει και διάφορα λογοτεχνικά κείμενα, διηγήματα κυρίως, αλλά και άρθρα χωρίς αποκλειστικό ειδησεογραφικό ενδιαφέρον. Συντάκτες ή συνεργάτες δεν αναφέρονται, παρά μόνο όταν αυτοί υπογράφουν τα κείμενα τους, ενώ συντάκτες των ανωνύμων κειμένων, πέρα από αυτά που στέλνονταν από τις διάφορες υπηρεσίες για ενημέρωση του κοινού, ήταν ο ίδιος ο διευθυντής και πιθανόν και κάποιοι συνεργάτες του, χωρίς να λείπει και η πυκνή αναδημοσίευση άρθρων από εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ή των Αθηνών. Η ποικιλία της ύλης, που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, φανερώνει ωστόσο συνεργάτες και εκτός Κοζάνης και δίνει μία νεωτεριστική μορφή στη νέα εφημερίδα. Γενικά το ΘΑΡΡΟΣ, αν και δε διαφέρει σημαντικά από τις άλλες τοπικές εφημερίδες της εποχής στη μορφή, στην ύλη και στη διάταξη των σελίδων δίνει στην εφημεριδογραφία της Κοζάνης της δεκαετίας του ‘60 μία νέα ώθηση και πιθανόν και ένα νέο πρόσωπο.
Το 1961 το ΘΑΡΡΟΣ εγκαταλείπει την εβδομαδιαία κυκλοφορία και γίνεται ημερήσιο, μία από τις πρώτες και η μακροβιότερη σήμερα ημερήσια εφημερίδα της μεταπολεμικής Κοζάνης. Με νέα αρίθμηση φύλλων, που ξεκινά από το πρώτο ημερήσιο φύλλο της 8ης/1/1961, κυκλοφορεί πλέον καθημερινά, εκτός Δευτέρας, έχοντας ήδη συμπληρώσει ένα χρόνο σχεδόν, 43 εβδομάδες συνεχούς κυκλοφορίας και παρουσίας. Στη διάταξη και στη μορφή της ύλης ακολουθεί τη μέχρι τώρα πορεία της με τέσσερις ή δύο σελίδες και περισσότερες (6 ή 8) την Κυριακή. Πιθανόν η σκέψη καθημερινής κυκλοφορίας να υπήρχε από την πρώτη στιγμή στο μυαλό του Παπαστεριάδη και ο ένας χρόνος να χρησιμοποιήθηκε, πέρα από τη γνωριμία με το αναγνωστικό κοινό και για την επίλυση προβλημάτων, που θα δημιουργούσαν άλλα εμπόδια και θα ανέκοπταν την πορεία της κυκλοφορίας της, αν δεν απασχολούνταν από την αρχή με την επίλυση τους.
Με αυτή τη μορφή και περιοδικότητα και κάτω από τις «διαταγές» του πάντα αεικίνητου εκδότη και διευθυντού του το ΘΑΡΡΟΣ θα συνεχίσει την πορεία του για τα επόμενα 29 χρόνια. Το 1990 ο Παπαστεριάδης αποσύρεται, μεταβιβάζοντας την εφημερίδα στον εκδότη Ιωάννη Κορομήλη στην Κατερίνη, εκδότη εκεί του Ολυμπίου Βήματος. Διευθυντής στη νέα αυτή περίοδο αναλαμβάνει ο Ανδρέας Δ. Παπαθανασίου και μετά τη συνταξιοδότηση του ο Ξενοφών Ε. Μπαραλιάκος και διευθυντής σύνταξης κατά τα έξι πρώτα χρόνια ο Γ. Παναγιωτίδης και από το 1996 και έπειτα ο Δημήτρης Κατσογιάννης. Κυκλοφορεί σε μεγάλο σχήμα (39 x 57), οχτασέλιδο και ασπρόμαυρο και από το 1998 με έγχρωμη την πρώτη και την τελευταία σελίδα. Τακτικός χρονογράφος της εφημερίδας ο αείμνηστος καθηγητής Μιχάλης Κουρκούτας και στενός συνεργάτης, από την εποχή του Παπαστεριάδη ακόμα, ο εκδότης και διευθυντής της πνευματικής Παρέμβασης Β.Π. Καραγιάννης. Στην ταυτότητα της εφημερίδας αναφέρονται υπεύθυνοι σε όλη σχεδόν τη Δυτική Μακεδονία, στην Καστοριά, τα Γρεβενά και τη Σιάτιστα. Οι αγγελίες καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου τη δεύτερη σελίδα της και φιλοξενεί και τις πάντα απαραίτητες διαφημίσεις.
Η έκδοση του ΘΑΡΡΟΥΣ τον Μάρτιο του 1960 από έναν δραστήριο και δυναμικό δημοσιογράφο, το Χρίστο Παπαστεριάδη, έδωσε μία άλλη, νεωτεριστική πνοή στην εφημεριδογραφία του νομού Κοζάνης. Η συνεχής μέχρι σήμερα έκδοσή του και η καθιέρωση του στα ειδησεογραφικά δρώμενα της πόλης, καθώς και η θερμή αποδοχή του από το αναγνωστικό κοινό, το κατατάσσει σήμερα μέσα στις πρώτες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Δυτικής Μακεδονίας.

Κοζάνη, Ιούνιος 2010


ΠΗΓΕΣ:
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: Αρχείο εφημερίδας ΘΑΡΡΟΥΣ, Κοζάνη.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Μανώλη Κανδυλάκη. Οι εφημερίδες του νομού Κοζάνης. Ο ΤΥΠΟΣ, Ιούλιος 2000, αρ.τ. 122, σελ. 13-30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου